Bjelovarsko-bilogorska županija potpisala ugovor s 39 lovačkih udruga o novčanim potporama za razvoj i unapređenje lovstva na području županije
07. 01. 2018

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je s predstavnicima lovačkih udruga ukupno 39 ugovora o novčanim potporama za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Na taj su način lovačke udruge ostvarile ukupno 1.047.209,91 kuna potpore, čime Bjelovarsko-bilogorska županija želi dati još jači vjetar u leđa svojim lovačkim udrugama, a samim time i razvoju lovačkog turizma.

– Mi brinemo o 2 903 hektara površine. Najviše imamo problema sa sjevernom obilaznicom, zbog koje imamo velike štete kojih je posljednjih tjedana bilo nekoliko. Samo društvo koje broji oko 40 članova, bez pomoći Županije i ostalih, ne bi moglo opstati i sve odrađivati, rekao je Zvone Cvitković, predsjednik Lovačkog društva Šljuka Bjelovar.

Bjelovarsko-bilogorska županija potpisala ugovor s 39 lovačkih udruga o novčanim potporama za razvoj i unapređenje lovstva na području županije

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije i to za dvanaest namjena, unos pernate divljači– odobreno 152.200,00 kuna za 23 udruge, unos zeca – odobreno 11.400,00 kuna za tri udruge, odstrjel lisica – odobreno 300,00 kuna za tri udruge, osiguranje lovišta – odobreno 686.125,55 kuna za 40 udruga, kavezni uzgoj zeca – nije zaprimljen niti jedan zahtjev, izgradnja lovačkih kuća – odobreno 40.000,00 kuna za jednu udrugu, promidžba lovstva – odobreno 8.577,50 kuna za tri udruge, legalizacija lovačkih kuća – odobreno 28.217,47 kuna za šest udruga, kupovina zemljišta – odobreno 34.689,40 kuna za pet udruga, osposobljavanje lovočuvara i ocjenjivača trofeja – odobreno 11.200,00 kuna za osam udruga, lovna kinologija – odobreno 43.000,00 kuna za jednu udrugu, lovno streljaštvo – odobreno 35.500,00 kuna za jednu udrugu.

Za navedene namjene zaprimljeno je 98 zahtjeva, od čega je odobreno 94 prijava i to od 39 lovačkih udruga koje su lovozakupnici 43 zajednička lovišta su na području Bjelovarsko – bilogorske županije. Na taj način želi se unaprijediti lovstvo kao značajan dio gospodarstva u županiji.

– Što se tiče kontakata svih nas na terenu, vezano uz funkcioniranje naše skupštine, naš izvršni odbor na prijedloge lovaca, odnosno članova udruga uglavnom razgovara sa prvim čovjekom županije, kao i pročelnikom. Tako smo na posljednjoj skupštini neke stvari izmijenili, vezano prvenstveno uz odstrel predatora, no još će se ubrzo mijenjati i mnoge druge stvari. Mi kada shvatimo da neke stvari nisu toliko bitne ili funkcionalne, tražimo najbolji način da nešto poboljšamo ili se usredotočimo na nešto drugo, istaknuo je predsjednik Lovačkog saveza BBŽ, Miroslav Čačija.

Bjelovarsko-bilogorska županija potpisala ugovor s 39 lovačkih udruga o novčanim potporama za razvoj i unapređenje lovstva na području županije

– Lovačke udruge su za sve nas jako važne, što zbog očuvanja prirode, divljači, uzgoja divljači, ali isto tako i očuvanja cijele ekologije. Na području općine Rovišće imamo tri lovačke udruge. Uzajamno si puno pomažemo i odlično surađujemo. Mjesta za napredak na ovom području itekako ima. Primjerice, bitna je zaštita od krađa, moguće postavljanje kamera, odnosno video nadzora, za što su naravno potrebni i veći financijski izdaci, rekao je načelnik Općine Rovišće, Slavko Prišćan.

Bjelovarsko-bilogorska županija potpisala ugovor s 39 lovačkih udruga o novčanim potporama za razvoj i unapređenje lovstva na području županije

– Ono što je za mene ključno su 43 zajednička lovišta koja su u lovozakupu lovačkih udruga s područja Bjelovarsko – bilogorske županije. Mi smo jedna od tek dvije ili tri županije u RH koja ima takvu situaciju. Smatram da upravo domaći ljudi rade najbolji posao, o svojim lovištima brinu kako treba. Nakon niza godina, pokazalo se da su naša lovišta zbrinuta. Mi nemamo situacija da su neka lovišta „izraubana“, no kada je riječ o državnim lovištima, to se zna desiti. Naši lovci rade puno stvari, za koje mnogi niti ne znaju da je u opisu njihovog posla. Oni brinu od divljači, autohtonosti, lovištu u ukupnosti, te mnoge druge stvari koje nisu vezane uz lov. Lovačka društva, okupljanja, lovci, sve je to tradicija našeg kraja. Današnjim potpisivanjem ugovora dati će se novac na raspolaganje za 12 navedenih namjena. Ipak, najveći dio iznosa je vezan za osiguranje lovišta, gotovo 700 tisuća kuna. Županija svake godina mijenja odluku o lovstvu i njegovom unapređenju, na temelju dogovora sa Lovačkim savezom BBŽ, jer smatramo da se moramo prilagoditi promjenama i novonastalim situacijama, odnosno stvarnosti na terenu i u praksi. Pokušat ćemo napraviti nešto što niti jedna županija nije napravila, a to je zajedničko osiguranje lovišta kod jednog osiguravatelja. Županija će pokriti 75 posto ukupnog iznosa i to je najveći iznos koji neka županija daje za osiguranje lovišta. Mi već godinu i pol pregovaramo sa osiguravateljima jer nitko praktički u Hrvatskoj nije to želio preuzeti. Kažu kako imaju veće štete nego što iznosi cijena police, no sada smo ipak blizu tog rješenja, poručio je župan Bajs.

 
 
  Vijesti - Sve
Rekonstrukcija prizemlja zgrade Društvenog doma Rovišće
 
 
Središnji državni ured za šport
Izjava o pristupačnosti
DA - ŽELIM POSAO