Župan Damir Bajs i načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan obišli radove na obnovi ceste u mjestu Kraljevac
20. 12. 2017

U tijeku je obnova prometnice u Kraljevcu, u 2018. Županija, Općine i Gradovi nastavljaju s radovima na kritičnim županijskim cestama po modelu „pola-pola“

Župan Damir Bajs i načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan obišli radove na obnovi ceste u mjestu Kraljevac

U utorak 19. prosinca, bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs je sa suradnicima, u pratnji načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana, obišao radove na prometnici u mjestu Kraljevac. Naime, Bjelovarsko – bilogorska županija je nakon gotovo četiri godine pauze lani krenula s programom cestogradnje na svom području, dok su početkom ove godine potpisani i Sporazumi o zajedničkom sufinanciranju obnove prometnica sa Županijskom upravom za ceste, po modelu financiranja 50-50. Među njima je i obnova prometnice u mjestu Kraljevac, odnosno strojna sanacija lokalne ceste Kraljevac u duljini od 720 metara. Ukupna vrijednost radova iznosi 587.301,90 kn, a sanaciju će financirati Općina Rovišće s 50 posto dok će preostalih 50 posto financirati Županijska uprava za ceste.

– Županijska uprava za ceste proteklih je godina bila pod velikim financijskim opterećenjem, zbog čega određene radove nije bilo moguće izvršiti. Od 2016. smo krenuli u asfaltiranje i ovom godinom završavamo dionice koje smo namjeravali završiti u 2017. Slobodno možu reći kako je projekt cestogradnje u punom zamahu na području naše županije, jer  je  ove  godine  u  potpunosti  modernizirano gotovo 19 kilometara dionica na području BBŽ. Zahvaljujući dobrom vremenu, danas svjedočimo završetku obnove prometnice u mjestu Kraljevac. Slijedeće godine očekujemo obnovu u otprilike istoj kilometraži, dok je desetak kilometara zajamčeno prema modelu “pola-pola”, a možda nam se priključe i nove Općine i Gradovi, za što već postoje  ŽUC će na sebe preuzeti neke određene ceste koje se nalaze na spojevima s drugim županijama. Drago mi je što smo u 2017. dobili znatnu potporu od Ministarstva prometa. U nekoliko navrata smo dobili više od 12 milijuna kuna. Prije nego je zaživio ovaj model “pola-pola”, sredstva su išla iz sredstava Županijske uprave za ceste, pojasnio je župan Damir Bajs.

Prioritetne dionice za obnovu predlagali su Gradovi i Općine, imajući u vidu kako oni najbolje znaju koje prometnice prvo treba obnoviti na svom području. Tako je u 2017. godini, po modelu financiranja 50-50 obnovljeno cestovnih dionica u vrijednosti od 9 milijuna kuna. Program cestogradnje nastavlja se i sljedeće godine, kada će u obnovu krenuti i ostale dionice za koje su Općine i Gradovi potpisali Sporazum. Osim sanacije dionica po modelu financiranja 50-50, ove godine je Županijska uprava za ceste u 100-postotnom iznosu, kroz redovno održavanje, sanirala i četiri dionice u duljini od 5.680 metara u ukupnoj. vrijednosti 4,2 milijuna kuna. Riječ je o dionicama županijska cesta Tuk na području općine Rovišće, županijska cesta Markovac na području Daruvara, županijska cesta Ivanska, lokalna cesta Nova Pisanica na području općine Velika Pisanica.

Župan Damir Bajs i načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan obišli radove na obnovi ceste u mjestu Kraljevac

U Kraljevcu je asfaltirano gotovo 700 metara ceste, vrlo važnog dijela koji je bio u katastrofalnom stanju, a vodi prema centru općine gdje svakodnevno prolazi jako puno automobila. Prije mjesec dana smo isto tako riješili jednu cestu u Gornjem Rovišću. Imamo još niz lokacija koje trebamo obnoviti, no zadovoljni smo planom koji smo dogovorili sa županom i nadam se da ćemo obje strane uspjeti poštivati dogovore. Nastojimo odrediti prioritete, jer je nemoguće sve napraviti istovremeno. Najviše se fokusiramo na prometnice i nogostupe. U zadnje vrijeme smo napravili dosta polivalentnih površina koje se koriste za razne nastupe, primjerice vatrogasaca te tjelesni odgoj školske djece, kao i rekreaciju. Naš proračun za 2017. godinu bio je oko 10 milijuna kuna, dok je u planu da za 2018. godinu bude nešto viši, oko 13 milijuna kuna. Planiramo realizaciju mnogih infrastrukturnih građevina, kao što su upravo nogostupi, ceste. Isto tako, raditi ćemo i na Centru kulture koji se gradi u Predavcu. Plan je putem Ministarstva kulture riješiti Centar kulture u Rovišću u kojem bi se održavale sve svečanosti, priredbe i slično, rekao je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Župan Damir Bajs i načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan obišli radove na obnovi ceste u mjestu Kraljevac

– Bilo je potrebe da se cesta asfaltira, jer je na njoj bilo dosta rupa. Sad je to sve odlično, kako treba biti. Loša cesta je bila zadnjih desetak godina. Za ovo imam sve pohvale i za popravak nečega nikada nije kasno, rekao je Josip Bačić, mještanin mjesta Kraljevac.

 
 
  Vijesti - Sve
Rekonstrukcija prizemlja zgrade Društvenog doma Rovišće
 
 
Središnji državni ured za šport
Izjava o pristupačnosti
DA - ŽELIM POSAO