Delegacija Francuske posjetila DVD Rovišće i potpisala Ugovor o suradnji
01. 02. 2018

Delegacija iz Francuske „Groupe de Secours catastrophe Français“, na čelu s predsjednikom Thierry VELU boravila je u trodnevnoj posjeti Općini Rovišće. Povod posjete bio je obilazak DVD-a Rovišće te potpisivanje Ugovora o suradnji. Ugovor je potpisan u prostorijama Općine Rovišće, gdje je prije potpisivanja prikazan i kratki film, u kojem je ova svjetska delegacija sudjelovala u spašavanju nastradalih u potresu, koji je zadesio Nepal 2015.

Načelnik Slavko Prišćan objasnio je kako je do suradnje došlo uz pomoć zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Daria Biškupa. Općina je delegaciju ugostila od 23. do 25. siječnja, pri čemu su upoznali općinske ogranke i posjetili sva dobrovoljna vatrogasna društva na području općine.

– S obzirom na to da je našim DVD-ima potrebna pomoć, zahvalan sam što smo uspjeli doći do ljudi koji pomoć doista znaju pružiti. Odlučili su uspostaviti kontakt s nama i ponudili nam svoj posjet ovdje da vide kako naše vatrogasno društvo funkcionira i da vide pravo stanje stvari kako bi nam znali pomoći. Ugostili smo ih na tri dana, upoznali ih s radom Općine i s našim dobrovoljnim društvima, a u međuvremenu smo pripremili i sporazume o daljnjoj suradnji. Iznimno sam sretan što smo ovo pokrenuli i zahvaljujem se cijeloj delegaciji kao našem Dariu Biškupu i predsjednicima DVD-a, i svima koji sudjeluju svakodnevno u ovim aktivnostima, rekao je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Predsjednik „Groupe de Secours catastrophe Français“ Thierry VELU rekao je kako je u obilasku upoznao hrabre i profesionalne osobe. Istaknuo je kako je Općina zajedno s svojim vatrogasnim društvima i znanjima koja već dosad imaju spremna slušati i učiti. Također će nabavkom opreme započeti jednu trogodišnju suradnju, čemu se oni veoma raduju jer, kako kaže, vatrogasci diljem svijeta su isti i jedna su velika obitelj.

– Ovo je jedno bogato iskustvo za nas. Prvi put smo u Hrvatskoj i veselim se ponovnom povratku ovdje zajedno s opremom. Naime, ovdašnji vatrogasci imaju jedno veliko kašnjenje u nabavci kvalitetne opreme. Unatoč tome oni su spremni dati svoj život i pomoći, te upravo zbog toga želimo pomoći i donirati opremu. Općina radi sve što može da im pomogne i da pomogne svojom stanovnicima, rekao je Thierry VELU.

Što se tiče konkretne opreme, Thierry VELU rekao je da će nakon stanja kojeg su uvidjeli po povratku u Francusku, vidjeti što im je sve na raspolaganju kako bi pomogli. Pritom je napomenuo kako će prvi zadatak biti nabavljanje novog vatrogasnog kamiona.

Načelnik Prišćan je pak progovorio o sastanku s pomoćnikom ministra s kojim je razgovarao o novom vatrogasnom zakonu i problematici nedostatka opreme i trajanja procesa komunikacije, odnosno dojava od vatrogasnih zapovjednika do JVP-a i povratno, ako se procijeni da DVD nije u mogućnosti sam zaustaviti požar. Cilj je poraditi na tome, rekao je Prišćan.

 
 
  Vijesti - Sve
Rekonstrukcija prizemlja zgrade Društvenog doma Rovišće
 
 
Središnji državni ured za šport
Izjava o pristupačnosti
DA - ŽELIM POSAO