U ROVIŠĆU ODRŽAN RADNI SASTANAK NAČELNIKA OPĆINA ČLANICA HRVATSKE ZAJEDNICE OPĆINA
30. 07. 2020

Načelnik Općine Rovišće, a ujedno i dopredsjednik organizacije Hrvatske zajednice općina Slavko Prišćan održao je u Rovišću u  petak, 24. srpnja produktivan radni sastanak s načelnicima Općina koje su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije članice Hrvatske zajednice općina. Glavna tema sastanka bila je aktualna problematika jedinica lokalne samouprave. U javnosti možemo dosta čuti o toj temi, samoj decentralizaciji, reformama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, no zahvaljujući ovakvim sastancima možemo doći do zaključaka kako stvari zapravo funkcioniraju na terenu te da li uistinu manje općine nisu potrebne.

Načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan naglasio je da su ovakvi sastanci i razgovori iznimno potrebni jer pitanje odnosno problemi s kojima se nose jedinice lokalne samouprave su zabrinjavajući. Dodao je da je svima u interesu da su naša ruralna područja uređena posebnom infrastrukturom, ali i ostalim sadržajima za dobrobit potreba od najmlađih do najstarijih te  da funkcioniramo kao punopravna članica Europske unije.  Moramo se izboriti za to.

Naglasio je da ukidanje općina nije opcija, čime se slažu i svi ostali načelnici. Govori se o horizontalnom povezivanju i  to kao  jedini način za dobro posloženo funkcioniranje većih i manjih općina.  Na sastanku su se načelnici dotaknuli još raznih tema i problema. Od manjka kvalitetnih pročelnika, ocjenjivanja službenika,  školstva, brige i odlaska mladih u inozemstvo, financiranja vatrogastva, do problema s napuštenim životinjama.

Ono s čime javnost mora biti upoznata jest da većina općinskih vijećnika ne opterećuje općinski proračun.  U većini općina svoj dio odrađuju uz nisku naknadu ili volonterski kao što je to slučaj u općini Zrinski Topolovac gdje se načelnica Jasna Mikles Horvat itekako trudi u malenoj općini kao što je njihova održavati kvalitetan život mještana.

˝Problemi jedinica lokalnih samouprava su gotovo isti i svi skupa se zajedno moramo boriti za kvalitetniji život naših mještana˝. Načelnik Prišćan zahvalio  se Vladi RH na razumijevanju za lokalnu samoupravu, to jest natječaje koji donose nove projekte i fiskalno poravnanje koje pomaže našem stanovništvu. Ako želimo sačuvati ruralna područja Hrvatske tada trebamo naći rješenja za opstanak općina, bilo to horizontalnim povezivanjem ili na neki drugi sličan način.

       Zaključno je rekao: ˝Za smanjivanje smo troškova gdje god se oni mogu postići, ali smo svi zajedno svjesni da brigu o ruralnim područjima, malim selima i mjestima definitivno netko treba voditi.  Ruralna područja bogatstvo su Hrvatske u svakom smislu te u skladu s time treba njegovati i podupirati njihov razvoj. ˝

 
 
  Vijesti - Sve