U Općini Rovišće održan sastanak župana Damira Bajsa s načelnicima
02. 08. 2016

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i njegovi suradnici nastavljaju radno provoditi ljetne dane. Tako su sredinom srpnja, u prostorijama Općine Rovišće održali sastanak sa načelnicima s područja čitave županije, te predstavnicima Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije. Tema sastanka su bili međusobni odnosi općina te projekti zajedničkog interesa. Detaljnije o sastanku i o čemu se raspravljalo izvijestili su na tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila.

-Razgovarali smo o temama budućnosti, počevši od same Regionalne razvojne agencije za koju očekujemo da ćemo od rujna imati mogućnost pojačavanja ljudi koji će tamo raditi. Zapošljavanje novih djelatnika, koji bi radili na novim projektima partnerski vezanim i uz općine, bazira se na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja koje daje potporu za nova zapošljavanja. Regionalna razvoja agencija radi kvalitetne projekte i ima ih sve više. Pri nekim primjerima, poput bazena u Velikom Grđevcu smo se pokazali uspješnijima i od države. Unatoč trenutnoj situaciji i nedostatku natječaja zbog kojih praktički gubimo godinu u kojoj smo mogli povući i više sredstava, mi moramo biti spremni ponuditi projekte kad se natječaji raspišu. Županija je u tom procesu spremna biti partner općinama, a to može biti i sama Regionalna razvojna agencija, pospješujući tako rezultate natječaja. Nadalje, u pripremnim natječajima Županija je spremna i našim OPG-ovima ponuditi preko natječaja sredstva za pripremu projektne dokumentacije, iz svojih predviđenih sredstava, a u određenom dijelu ćemo na isti način pomoći i poduzetnicima. Mislim da će se u to rado uključiti i gradovi i općine – rekao je župan Damir Bajs.

Regionalna razvojna agencija je prema riječima župana već pripremila brojne projekte, a bilježi i sve veći trend prolazaka na natječajima i ostvarivanja sredstava. Zajednička ponuda je uvijek uspješnija, a u apsolutnoj većini ostvarenih projekata Županija vidi temelj za daljnje partnerstvo.

Domaćin sastanka, načelnik Općine Rovišće i član upravnog odbora Udruge općina RH Slavko Prišćan, napomenuo je kako su unatoč situaciji u državi načelnici općina aktivni, pa je jedan jedan od rezultata na županijskoj razini bio i ovaj sastanak.
-Imamo niz projekata, javljamo se na natječaje, koristimo svoje konzultante, međutim uz Razvojnu agenciju koja posebice u posljednje vrijeme radi veoma kvalitetno činilo nam se da bi i naši rezultati bili bolji. Zato smo željeli razgovarati s njenim predstavnicima, u cilju pronalaska zajedničkog riješenja. Mislim da smo na dobrom putu. Regionalna razvojna agencija će zasigurno imati još više posla. Siguran sam da nakon ovog sastanka izlazimo van s još čvršćim uvjerenjima da ćemo naći rješenja za nove projekte. S druge strane smo tužni što naša Vlada ne odrađuje posao kako bi trebala, pa uz nedostatak natječaja zbog trenutne situacije imamo i pojedine loše raspisane natječaje, što rezultira time da naši OPG-ovi, poljoprivrednici i mali gospodarstvenici ne mogu aplicirati na te natječaje. Na taj način nam propadaju ruralna područja i mladi odlaze sa sela.
Danas zato glasno artikuliramo ove probleme i nadamo se da će nas netko doista i čuti – poručio je Slavko Prišćan.

Konkretnije o tim problemima progovorio je načelnik Općine Šandrovac Josip Dekalić, čija obitelj također ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.
-Godinama smo slušali kako će poljoprivrednici doći na svoje kada dođu europski fondovi, zajedno s poticajima. Moj sin ima OPG, i iskreno mislim da ćemo ga zatvoriti jer tu više kruha nema. Ministri redom isplaćuju manje poticaja, i nitko ne zna za što su oni isplaćeni. Ono pak što je bilo isplaćeno bilo je u velikom nesrazmjeru u odnosu na broj prijava. Od otprilike 960 prijava s potpunom dokumentacijom, njih 215 je zadovoljilo uvjete natječaja. 60 je dobilo 600 milijuna, a ostatak prijava je dobio malu razliku. Gospodarstvo mog sina je tražilo samo 240.000 kuna da kupimo nove strojeve, a nismo dobili ništa jer smo završili na 515. mjestu. Selo se zatire i na ovaj način nema nam pomoći – poručio je Josip Dekalić.

Direktor Regionalne razvojne agencije Mario Ferić je u vedrijem tonu i nastojanju da poslovanjem Regionalne razvojne agencije doista pomogne riješiti ovakve situacije rekao kako je ovo jedan u nizu sastanaka koji im predstoje, i gdje će se učiniti sve što je moguće da krajnji rezultat bude što pozitivniji za sve žitelje ove županije.
– Svjesni smo svih problema koji nas okružuju, i svega što na nacionalnoj razini utječe na nas. Međutim, zajedno možemo puno toga, a postignuti rezultati doći će i do Zagreba, i do donositelja odluka, koji nas onda više neće moć izbjegavati. Mi stvarno možemo postati primjer dobre prakse koji će netko na nacionalnoj razini kopirati. I Razvojna agencija i Županija i svi načelnici općina imaju volju zajedno raditi jer samo zajedno možemo savladati sve probleme koji su pred nama i donesti neke konkretne rezultate – zaključio je Mario Ferić.

 
 
  Vijesti - Sve
Rekonstrukcija prizemlja zgrade Društvenog doma Rovišće
 
 
Središnji državni ured za šport
Izjava o pristupačnosti
DA - ŽELIM POSAO