Župan Damir Bajs u pratnji načelnika Slavka Prišćana posjetio OŠ Rovišće
11. 10. 2017

Zahvaljujući projektu “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromašva” osigurano 138 tisuća I 425 besplatnih obroka za 791 učenika

Bjelovarsko – bilogorska županija niz godina financira besplatan školski obrok za učenike u osnovnim školama kojima je taj vid pomoći bio neophodan. Prošle školske godine na županijski program financiranja besplatnog školskog obroka nadovezao se i europski projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“.

Riječ je bilo o projektu vrijednom 957.104,43 kuna koji je Bjelovarsko – bilogorska županija prijavila na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih i zahvaljujući kojemu je 791 učenik u ukupno 21 županijskoj osnovnoj školi imao osiguran besplatan školski obrok tijekom cijele školske godine. No, unatoč tom projektu Bjelovarsko – bilogorska županija nastavila je provoditi svoj dotadašnji program financiranja školskog obroka za 263 učenika za što je bilo izdvojeno 300 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

Župan Damir Bajs u pratnji načelnika Slavka Prišćana posjetio OŠ Rovišće

Tako je sveukupno prošle školske godine besplatan obrok u Osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije imalo 1 054 učenika za što je putem europskog projekta i putem županijskih sredstava bilo osigurano gotovo 1,3 milijuna kuna.

Župan Damir Bajs u pratnji načelnika Slavka Prišćana posjetio OŠ Rovišće

– Ugovor o provedbi projekta potpisan je 28. kolovoza 2016. i trajao je ukupno deset mjeseci, a izradila ga je Regionalna agencija Bjelovarsko – bilogorske županije. Od ukupne vrijednosti projekta, 95 posto bilo je namijenjeno za troškove nabave hrane, a pet posto za administrativne izdatke. Opći cilj projekta bio je unapređenje kvalitete života društveno ugroženih skupina. Svrha projekta bila je potrebitoj djeci osigurati jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na prehranu, u ovom slučaju obrok za vrijeme trajanja Uz županijske osnovne škole, partner na projektu bila je Udruga osoba s invaliditetom iz  Daruvara, koja je bila voditelj projekta. Tijekom provedbe projekta, osiguran je redovni svakodnevni obrok za 791 učenika u 21 osnovnoj školi na području naše županije. Ukupno je tijekom provedbe projekta osigurano 138 tisuća i 425 obroka, za čiju je pripremu iskorišteno ukupno 117 različitih namirnica, što govori da su se za pripremu koristile različite i kvalitetne namirnice. Projektne aktivnosti doprinijele su i tome da obitelji pripadnika ciljne skupine povećavaju vlastiti osjećaj društvene pripadnosti, doprinose razvoju lokalne zajednice. Posebno bih se zahvalio svim djelatnicima škola koje su sudjelovale na projektu, svi su bili iznimno susretljivi, rekao je voditelj projekta Davor Marić.

Učenike koji su imali potrebu za besplatnim školskim obrokom temeljem kriterija odabrale su same škole koje na licu mjesta vide kojim je učenicima, odnosno roditeljima pomoć potrebna, a ne isključivo putem primjerice sustava za socijalnu skrb. Na taj način u konačnici stav je da se Županije da se svakom roditelju, odnosno djetetu pomogne ukoliko je to potrebno.

Župan Damir Bajs u pratnji načelnika Slavka Prišćana posjetio OŠ Rovišće

– Kao škola smo imali najviše problema dostizanja cijena, jelovnika iz razloga što svako naše treće dijete je uključeno u besplatnu prehranu. Tko je 49 učenika bilo financirano putem Županije, 87 učenika kroz projekt o kojem danas govorimo, plus učenici za koje se brinula Općina Rovišće. Ni meni ni voditelju projekta nije bilo lako, ali smo uspjeli. Najviše me veseli to što smo dostigli zadani cilj, odnosno povukli sredstva koja smo planirali. Nadam se da smo svi zajedno puno toga naučili i da možemo krenuti u novi projekt, istaknula je ravnateljica Osnovne škole Rovišće, Blanka Klemić.

Stav Bjelovarsko – bilogorske županije da svaki učenik kojemu je potrebna pomoć u vidu osiguravanja školskog obroka tu pomoć mora i dobiti. Sukladno s tim Bjelovarsko – bilogorska županija nastavlja financiranje školskih obroka svim učenicima kojima je to potrebno i ove školske godine bez obzira što još uvijek nisu osigurana sredstva putem europskog projekta, a na koji će BBŽ prijaviti i ove školske godine.

Također, ovih je dana raspisan novi natječaj „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ za školsku godinu 2017./2018., i dok se natječaj ne okonča Bjelovarsko-bilogorska županija dala je nalog svim školama da svi učenici koji su do sada imali besplatni obrok imaju i dalje, a Županija će iz svojih sredstava financirati obroke za sve i prebroditi vrijeme  do okončanja natječaja i povlačenja sredstva.

Župan Damir Bajs u pratnji načelnika Slavka Prišćana posjetio OŠ Rovišće

– Svi znamo kolike su potrebe djece u našem okruženju. Mi zaista imamo jako puno djece kojoj je pomoć neophodna i to u više stvari. Mi se kao Općina trudimo na razne načine surađivati sa školom i mislim da smo u tom pogledu relativno uspješni. Učenicima nismo mogli osigurati knjige, ali smo im pomogli u vidu nabave bilježnica i pribora. Siguran sam da nam treba ovakvih projekata, okupljanja i dobrih rezultata, izjavio je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Gledano na bazi školske godine pomoglo se roditeljima s oko 1 300 kuna po djetetu za potrebe školske kuhinje, a taj na svojevrsni način ušteđen novac roditelji su mogli utrošiti na neke druge stvari potrebne njihovoj djeci, primjerice nabavku udžbenika ili pribora za školu. Završnu riječ na konferenciji daj je bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs.

Župan Damir Bajs u pratnji načelnika Slavka Prišćana posjetio OŠ Rovišće

– Kroz financiranje i razne školske projeke moramo omogućiti da djeca imaju standard koji zaslužuju. Pri odabiru učenika mi se nismo vodili primjerice kriterijima Centra za socijalnu skrb, već stvarnoj potrebi djece i njihovih obitelji. Odabir su radile škole jer one najbolje znaju situaciju svojih učenika. Zahvaljujući projektima i zajedničkoj suradnji, nismo dozvolili da ikoje dijete bude isključeno iz besplatnog obroka. Kada sagledamo sve brojke, dolazimo do jednog prosjeka, a to je da je svako peto dijete, odnosno učenik u osnovnoj školi u našoj županiji imalo besplatan obrok. Prilikom posjeta školama, uvjerio sam se i vidio da se projekti provode na odgovarajući način. S projektima nastavljamo dalje i moram naglasiti da će Županija sudjelovati u osiguravanju besplatnih obroka, bez obzira na dinamiku natječaja. Već ovaj tjedan ćemo sigurno aplicirati projekt na „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“. Vjerujem da ćemo biti uspješni i učinkoviti i ovaj put. Znam da ravnateljima i drugima koji rade u školama nije lako provesti sve što je zadano, od opravdavanja sredstava, do velikog broja papirologije. Županija, naše službe i Razvojna agencija su uvijek na raspolaganju, rekao je Bajs koji je zajedno sa svim suradnicima i partnerima na projektu obišao Osnovnu školu Rovišće i njezine učenike.

 
 
  Vijesti - Sve
Rekonstrukcija prizemlja zgrade Društvenog doma Rovišće
 
 
Središnji državni ured za šport
Izjava o pristupačnosti
DA - ŽELIM POSAO